Blog

Arta de a decide corect
468-astronomy-xliii-fig3-detail-smiling-sun-q90-1600x1552

Decizia este puntea care uneste dorinta si actiunea. A decide inseamna ca va urma o actiune. Daca nu urmeaza nici o actiune, atunci inseamna ca nu a existat o decizie veritabila.

In realitate nu exista cea mai buna decizie, ci exista decizii pe care le iei si pe care tu poti sa le faci bune sau proaste.

 

Oamenii cand iau decizii sunt impinsi, din umbra, de miniscenariul lor de viata.

  • Sunt oameni impinsi de perfectiune – vor sa ia decizia perfecta.

 

  • Sunt oameni impinsi de dorinta de a face efort, de a face lucrurile mai bine – ei decid sa tot incerce.

 

  • Sunt oameni impinsi de putere – orice decizie ar lua, ei trebuie sa fie puternici, sa nu cedeze.

 

  • Alti oameni sunt impinsi de graba, de nerabdare, iau prima decizie ce le vine in minte.

 

  • Si nu in ultimul rand, altii aleg calauziti de dorinta de a fi pe plac, adica iau decizia care convine si place tuturor.

 

Cum sa luam decizii este o abilitate care se invata, asa cum se invata si modalitatile de a rezolva conflictele, de a face fata stresului, de a cheltui banii.

Inca de mici, copiii trebuie sa fie invatati de catre parinti si educatori cum sa faca singuri alegeri si apoi sa-si asume consecintele acestora, incepand, desigur, cu lucruri marunte a caror consecinte, chiar si negative uneori, sa fie usor de suportat.

Este bine ca parintii sa le dea sansa sa decida singuri, la inceput dintr-o gama mai larga de lucruri aleasa de ei. De asemenea, parintii pot sa implice copilul in deciziile pe care adultii  trebuie sa le ia, de exemplu unde sa-si petreaca concediul, ce cadou sa-i cumpere bunicii, etc.

Urmatorul pas este implicarea copiilor in alegerile ce-i privesc pe ei, direct, de exemplu – ce penar sa-si cumpere, ce cadou sa cumpere pentru ziua unui coleg, etc.

Exista mai multe metode, tehnici care ajuta in luarea unor decizii corecte.

Una din ele este de a raspunde, onest la cateva intrebari:

-De ce ar trebui sa iau aceasta decizie?

-Care sunt avantajele luarii acestei decizii?

-Care sunt dezavantajele luarii acestei decizii?

-Ce alte alternative am la dispozitie?

-Este aceasta alegere in concordanta cu valorile si obiectivele mele personale? Care varianta e mai aproape de obiectivele si valorile ce ma calauzesc in viata?

O alta metoda interesanta de a lua o decizie corecta este metoda celor 5 “de ce” – inventata de Sakichi Toyota.

Te intrebi de cinci ori “de ce” si asfel mergi in profunzime, cel mai relevant raspuns fiind al cincilea.

De exemplu, problema este “nu stiu daca sa accept propunerea de a lucra intr-un departament de vanzari directe”. De ce? “Pentru ca nu am mai facut asta pana acum.” De ce? “Pentru ca nu am incredere ca ma descurc.” De ce? “Pentru ca este o munca care presupune deplasari frecvente.” De ce? “Pentru ca ma epuizeaza.” De ce? “Pentru ca-mi plac activitatile mai linstite, mai statice.”

Deci, aceasta optiune ar fi in contradictie cu felul meu de a fi.

O tehnica foarte buna de a lua hotarari atunci cand mintea ti-e invadata de tot felul de ganduri este de a-ti asculta corpul pentru ca el nu te minte niciodata: “Adevarul trupului trece inaintea minciunii mintii.” In general, senzatiile pe care le simti atunci cand iei o decizie sunt in concordanta cu “intelepciunea” alegerii, indiferent ca spui da sau nu.

Aceasta tehnica se poate aplica singura sau impreuna cu cele descrise mai sus.

De ce este dificil de luat decizii?

  • Excluderea alternativelor

Pentru fiecare “da” trebuie sa existe un “nu”. A te decide asupra unui lucru inseamna a renunta la altul, cu care adesea nu te vei mai intalni.Deciziile sunt dureroase deoarece semnifica limitarea posibilitatilor.

“Maturitatea si curajul inseamna in buna parte capacitatea de a renunta la una dintre alternative, iar o buna parte a intelepciunii este data de capacitatea de a gasi noi cai care ne vor da posibilitatea de a renunta cat mai putin.” (Psihoterapie existentiala – Irvin D. Yalom)

  • Deciziile ca experiente-limite

O decizie este un act solitar, si este actul nostru: nimeni nu poate decide pentru noi.

De aceea, multi oameni se simt foarte impovarati de decizie si incearca sa o evite fortand sau convingand pe altii sa ia decizia pentru ei.

  • Decizie si vinovatie

Responsabilitatea este o sabie cu doua taisuri: daca vom accepta responsabilitatea pentru propria situatie de viata si vom lua decizia sa o schimbam, atunci vom accepta ca suntem singurii responsabili pentru irosirea din trecut a propriei vieti, pe care am fi putut s-o schimbam cu multa vreme in urma.

Cu toate acestea, e nevoie ca omul sa accepte responsabilitatea pentru ceea ce este, ca si pentru ceea ce va deveni. Doar in acest mod omul va avea puterea necesara schimbarii. Insa schimbarea nu va consta intr-o decizie capitala singulara si voluntara; ea va fi un proces gradat, compus din decizii multiple, fiecare pregatind drumul urmatoarei.

Etichete: , , ,