Reumatismul
Persoana bolnava de reumatism isi infraneaza agresivitatea la nivelul articulatiilor, energia nedescarcata se transforma in inflamatie si durere (autoagresivitate).
Impotenta
Principiul masculin este activ, deci si agresiv. De aceea, in spatele impotentei se afla teama fata de propria agresivitate, barbatie. Este si o lipsa de putere.
Depresia
Agresivitatea neexprimata in afara se transforma in durere corporala, iar in domeniul psihic duce la depresie. Astfel, in loc sa fie exteriorizata, agresivitatea este indreptata spre interior.
Prin suprimarea agresivitatii se suprima si energia si activitatea.
In cazuri extreme, agresivitatea indreptata impotriva propriei persoane duce la suicid.
Dintii
Dentitia deficitara arata ca persoana respectiva nu-si poate manifesta agresivitatea prin actele de muscare si maruntire a hranei. Gingia reprezinta “fundatia”, baza dintilor, respectiv a vitalitatii si agresivitatii, a sigurantei de sine. Gingia care sangereaza (sangele este simbolul vietii) ne indica scurgerea increderii si sigurantei in sine.
Roaderea ungiilor (onicofagia)
Unghiile la om sunt echivalentul ghearelor la animal. Atat ghearele – “a-si scoate ghearele”, cat si coltii – “a-si arata coltii” sunt instrumente de aparare si atac, adica de lupta in care este implicata agresivitatea.
“Roaderea unghiilor constituie castrarea propriei agresivitati!”
Onicofagia la copil arata ca el se afla intr-o perioada in care nu indrazneste sa-si exprime agresivitatea in exterior. Probabil ca parintii, prin actul educational, ii suprima copilului agresivitatea. In realitate, parintilor le e teama de agresivitate. Ei ar trebui sa creeze copilului un spatiu in care el sa-si poata exprima agresivitatea, fara sa apara sentimentul vinovatiei.
Parintii nu sunt vinovati de tulburarile maladive ale copiilor, dar in simptomele copiilor se reflecta problemele parintilor.
Solutia ar fi integrarea agresivitatii sub forma energiei si vitalitatii. Ea trebuie sa primeasca un spatiu de manifestare.
Unele persoane sublimeaza agresivitatea prin practicarea unor sporturi ca box, rugby, prin scrierea unor carti politiste cu crime sau prin alegerea unor meserii ca: macelar, chirurg, stomatolog, etc. Foarte des intalnita este si sublimarea agresivitatii in lucrarile artistilor plastici contemporani.
La conceperea acestui articol am consultat: “Puterea vindecatoare a bolii” – Thorwald Dethlefsen si Ruediger Dahlke, Editura Adevar Divin si “Cazuri neobisnuite de psihoterapie – Programe de Psihoterapie Integrativa” – Camelia Alina Stavarache, Editura Ceconi.
Etichete: agresivitate, boli, depresie, dinti, impotenta, onicofagie, reumatism