Confidentialitatea este una dintre cele mai importante probleme in psihoterapie. Terapia de succes necesita un grad ridicat de incredere cu privire la subiecte extrem de sensibile, care sunt, de obicei, discutate nu oriunde, ci in cabinetul terapeutului.
Fiecare psihoterapeut ar trebui sa ofere un exemplar al Contractul de prestari servicii psihologice ( vezi contract ), iar ceea ce se va discuta in cabinetul terapeutului nu se va divulga oricui.
Conform Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica -Sectiunea a VIII-a – Principiul confidentialitatii si pastrarii secretului profesional se au in vedere urmatoarele:
Art. 14. – (1) Prin insasi natura misiunii sale, psihologul este depozitarul secretelor beneficiarului serviciilor psihologice si destinatarul informatiilor sale de natura confidentiala. Fara o garantie a confidentialitatii, increderea in profesia de psiholog si in activitatea psihologului nu pot exista.
(2) Obligatia psihologului cu privire la secretul profesional serveste atat beneficiarului serviciilor psihologice cat si psihologului, fiind in acord cu Constitutia Romaniei.
(3) Obligatia psihologului cu privire la confidentialitatea si secretul profesional nu este limitata in timp.Confidentialitatea si secretul profesional sunt recunoscute ca fiind deopotriva, drepturi si indatoriri fundamentale ale psihologului.
(4) Psihologul stabileste prin contractele incheiate si prin regulamentele interne ale formei de exercitare ale profesiei, obligatia angajatilor sai si a oricarei persoane care colaboreaza cu acesta in activitatea sa profesionala, sa respecte confidentialitateasi secretul profesional.
(5) Psihologul nu poate fi obligat de catre angajator sau de catre o alta persoana neautorizata sa comunice datele confidentiale sau secretul profesional, cu exceptia prevederilor exprese ale legii, la solicitarea instantei de judecata.