In general, este bine sa verificati urmatoarele:
1. Are psihologul studii universitare absolvite?
Exista numeroase persoane care se numesc “consilieri” sau “terapeuti” pentru ca au participat la un seminar de week-end sau au invatat o anumita abordare terapeutica. Dar fara o diploma in psihologie, psihoterapie, consiliere, asistenta sociala sau medicina o astfel de persoana nu are educatia, formarea, precum si aptitudinile necesare pentru a asigura in conditii de siguranta psihoterapia si consilierea.
Cei care nu au studii superioare in psihologie, medicina sau asistenta sociala nu dispun de competentele necesare pentru a diagnostica corect si trata problemele, si exista pericolul unei evaluari si abordari gresite a problemei dumneavoastra.
Psihologia este un domeniu imens, iar fiintele umane sunt complexe si au multiple fatete. Este nevoie de ani de educatie si formare pentru a ajuta in mod eficient oamenii. Fara instruirea corespunzatoare, exista un risc mare de a face rau.
De asemenea, psihologul d-voastra trebuie sa fie membru al Colegiului Psihologilor din Romania si sa aiba un cod unic de inregistrare. Puteti verifica acest lucru pe site-ul www.copsi.ro
2. Face psihologul promisiuni?
Este important ca un terapeut sa ofere speranta, dar nu garantii absolute si neconditionate. Daca aveti dorinta de a va schimba si de a aloca timpul si energia necesara, vindecarea este posibila. Cele mai multe dintre ranile si mecanismele noastre de aparare sunt rezultatul a ceea ce ni s-a intamplat noua si celor din jurul nostru. In urma psihoterapiei poate avea loc vindecarea, dar numai dupa trecerea, in conditii de siguranta, prin straturile blocajelor si mecanismelor de aparare, ceea ce, uneori, poate necesita o lunga perioada de timp.
Desi toata lumea este capabila de vindecare, pentru unii oameni poate dura ani de zile sa se produca schimbarea. Din pacate, pentru ca timpul este limitat, unii ar putea sa nu atinga niciodata nivelul de vindecare pe care il doresc. In plus, oamenii nu sunt intotdeauna la momentul favorabil dezvoltarii lor, in cazul in care doresc sa se vindece si, de asemenea, un anumit terapeut poate sa nu fie persoana potrivita sa-i ajute.
In general, exista numerosi factori in timpul psihoterapiei care pot contribui la sau interfera cu vindecarea; uneori suntem constienti de unii dintre acesti factori, iar alteori nu.
3. Poate psihologul dumneavoastra accepta feedback-ul si poate sa-si recunoasca greselile?
Un psiholog bun este deschis la feedback si poate recunoaste daca ceva ce el a spus va ranit sau ofensat. Terapeutii buni sunt dispusi sa se analizeze pe ei insisi, pentru a verifica sentimentele lor si sa-si recunoasca sincer si deschis greselile.
4. Cum va simtiti stand de vorba cu psihologul d-voastra?
Va simtiti in siguranta si confortabil? Va este usor sa vorbiti? Este o persoana cu picioarele pe pamant sau este o persoana pe care o simtiti rece si indepartata din punct de vedere emotional? Este psihologul o persoana rationala sau emotionala si empatica?
Este terapeutul o persoana de genul “stiu tot” sau arogant? Desigur, pentru multi dintre noi, a merge la un terapeut pentru prima data, este un pic stresant. Dar, daca simtiti ca psihologul nu vi se potriveste, este in regula; nu este obligatoriu sa continuati sa mergeti la el. Cu toate acestea, este important sa va analizati pentru a vedea daca nu cumva evitati terapia prin aversiunea fata de terapeut sau judecarea lui. Daca observati ca reactionati negativ la fiecare psiholog pe care l-ati consultat, atunci problema ar putea fi a dumneavoastra si ar putea justifica consultarea unui psiholog pentru a va analiza temerile privind inceperea terapiei.
5. Psihologul dumneavoastra incurajeaza dependenta sau independenta?
O terapie buna nu va rezolva problemele, ci va ajuta pe dumneavoastra sa vi le rezolvati. De asemenea, o terapie buna nu va calmeaza sentimentele coplesitoare, ea va ajuta sa invatati sa va calmati propriile sentimente.
Dupa cum spune un vechi proverb chinez, tratamentul este mai eficient atunci cand ii ajuta pe oameni sa invete sa pescuiasca pentru ei insisi, mai degraba decat sa se bazeze pe un altul sa-i hraneasca. In cazul in care psihologul dumneavoastra ofera intelepciune, solutii, sau sprijin emotional, fara a va incuraja sa va accesati propriile resurse, este probabil ca veti deveni dependent de terapeut in loc sa fiti responsabil pentru propria viata.