Blog

Perseverenta
perseverenta

A persevera – a ramane ferm și constant la o idee, la un sentiment, la o atitudine; a starui cu rabdare și cu convingere într-o acțiune.

Sinonime: staruința, rabdare, tenacitate, asiduitate, insistența, ravna, sforțare, silința, sarguința, stradanie, straduința, zel.

Antonime: lenes, indolent, neglijent, indecis, nehotarat, nesigur, inconstant, capricios

Persoanele perseverente au urmatoarele caracteristici:

  • termina lucrurile pe care le incep, fiind bine dispuse si nu se plang. Nu se lasa descurajate de pasii inapoi, de coborasuri sau de perioadele de stagnare;

 

  • fac tot ceea ce promit ca vor face;

 

  • sunt flexibile, realiste. Nu-si fixeaza obiective de neatins si nu sunt perfectioniste. Nu urmaresc obsesiv un scop si nu-si fixeaza scopuri care nu duc la ceva valoros;

 

  • inteleg ca nu se poate atinge scopul imediat, ca e nevoie de efort si tenacitate.

 

Redescoperirea si cultivarea perseverentei

  • Practicarea regulata a unui sport sau a exercitiilor fizice. Se formeaza retele neuronale noi, se “impregneaza” mintea cu perseverenta si apoi aceasta se transpune in alte domenii de activitate.

 

  • Cand lucrezi la un proiect sau la orice alta activitate nu te opri atunci cand incepi sa te simti obosit. Mai lucreaza putin si vei constata ca ai avansat mai mult decat ti-ai imaginat. Astfel, vei fi mai satisfacut.

 

  • Actioneaza in fiecare zi in directia dorita. In acest fel, vei ramane conectat la scopurile si dorintele tale, nu-ti vei pierde rabdarea si speranta. E util sa-ti definesti obiectivele si sa le scrii. Reciteste lista si modific-o daca consideri ca e necesar.

 

  • Gandeste-te la un vis/dorinta pe care o ai si care a ramas la stadiul de “vis”. Transforma acest vis in proiect (ai grija sa nu-ti depaseasca puterile). Stabileste obiectivele, lucreaza zilnic la acest proiect si nu abandona pana nu-l realizezi. Trebuie sa fie pe termen de cel putin 3 luni si ar putea fi: sa inveti o limba straina, sa organizezi o expozitie cu lucrarile tale, sa incepi anumite studii, etc.

 

Citate celebre:

“Cele trei lucruri esentiale pentru a înfaptui ceva care sa merite osteneala sunt munca staruitoare, perseverenta şi bunul simt.” – Thomas Edison

„Perseverenta şi rabdarea sunt rezultatul faptului ca vezi imaginea de ansamblu a lucrurilor.”- John Maxwell

„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare excelenta nu este o actiune, ci un obicei.”- Aristotel

„Sunt convins ca ceea ce diferentiaza jumatatea antreprenorilor de succes de cei care nu au succes, este pur şi simplu, perseverenta.” – Steve Jobs

„Numai perseverenta duce la izbanda.”Balzac

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,