Blog

Vitejia
vitejie

Persoana caracterizata de vitejie nu da inapoi in fata dificultatilor, a amenintarilor, a provocarilor si a durerilor.

In trecut, vitejia se referea la actele de eroism de pe campul de lupta. In prezent, ea presupune curajul moral si curajul psihologic.

Curajul moral inseamna sa luam atitudine chiar si atunci cand nu suntem populari si cand stim ca vom suferi.

Curajul psihologic implica o atitudine stoica, de impacare si acceptare (nu resemnare), necesara pentru a infrunta incercari grele sau chiar boli grave fara  a-ti pierde demnitatea.

Sinonime: bărbăție, bravură, curaj, eroism, putere, indrazneala

Antonime: lasitate

Persoanele caracterizate de vitejie (in sens modern):

  • iau atitudine si isi sustin punctul de vedere cand se confrunta cu o situatie dificila;

 

  • isi exprima opinia, chiar daca aceasta este nepopulara;

 

  • infrunta pericolele in ciuda fricii;

 

  • nu se simt coplesiti in fata durerii si dezamagirii;

 

  • infrunta obstacolele pentru a-si continua drumul spre scopul propus;

 

  • fac fata suferintelor personale si isi regasesc echilibrul;

 

  • au curajul sa ceara ajutor atunci cand sunt bolnavi sau trec prin evenimente nefericite. Au capacitatea de a-si cunoaste si accepta limitele.

 

Modalitati de a-ti redescoperi indrazneala/curajul/vitejia:

  • Fa in fiecare zi un lucru de care-ti este teama. Nu e nevoie de lucruri marete. Poate fi discutia delicata cu un prieten sau membru al familiei pe care ai tot amanat-o, finalizarea unei sarcini care te descuraja sau orice sarcina de care te temi. Persevereaza, pentru a ajunge sa ai o atitudine fireasca de vitejie/indrazneala.

 

  • Infrunta-ti o teama fizica. Sari cu parasuta, urmeaza un curs de karate sau judo, etc. Fa orice activitate fizica care presupune vointa si perseverenta si care-ti confera siguranta de sine.

 

  • Exprima cu voce tare ceea ce gandesti despre o problema. Dar fara a fi grosolan. Spune ceea ce gandesti intr-o sedinta, acasa sau scrie un comentariu in care sa-ti exprimi opiniile fata de un conflict din comunitatea in care traiesti.

 

  • Rezolva o problema. Incepe prin a defini clar problema (avem uneori tendinta de a “amesteca” lucrurile), stabileste ce vrei sa obtii, analizeaza ce poti faci tu pentru a rezolva aceasta problema (nu putem rezolva ceea ce trebuie sa rezove altii, putem doar sa-i incurajam sa faca ceea ce tine de ei), imagineaza-ti mai multe scenarii de rezolvare si apoi alege varianta cea mai buna. Aplic-o! Tine cont de factorii care pot interfera in rezolvarea problemei, si anume: definirea gresita a problemei, lipsa de pertinenta a informatiilor, aparitia mai multor probleme simultan si tendinta de a ne complace in situatia actuala.

 

Citate celebre:

“Vitejia este stabilitate, nu a picioarelor şi mâinilor, ci a curajului şi sufletului.”- Michel de Montaigne

“Curajul nu este absenţa fricii; este mai degrabă înţelegerea că altceva este mai important decât frica.” – Ambrose Redmoon

“Pentru o inima viteaza nimic nu este imposibil.” – Jacques Coeur

“Curajul este mersul prin frică înspre faptul de a fi liber.” – Gabriel Liiceanu

“Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii.” – Alfred North Whitehead

Etichete: , , , , , , , ,