Blog

Boli fizice care sunt o manifestare a agresivitatii neexprimate
descărcare

Atat agresivitatea, cat si sexualitatea sunt subiecte tabu in societatea contemporana. Ele sunt, de cele mai multe ori, refulate (act psihic prin care eul se apara in mod inconstient de dorintele, ideile etc. care contrazic convingerile sau normele morale), adica aceste pulsiuni nu sunt satisfacute. In acest caz apare frustrarea sau chiar boala fizica sau psihica. 

Desigur ca se poate spune ca stirile de la ora 5 sunt pline de acte de violenta fizica si sexuala. Dar si in acest caz, cele doua pulsiuni sunt tot refulate, de aceea erup intr-un mod necontrolat. Este un mecanism asemanator cu o oala sub presiune. Cu cat presiunea la oala e mai mare, cu atat da in foc mai mult. De aceea, gospodinele pun uneori capacul in asa fel incat sa existe un spatiu pe unde sa poate iesi aburul.

Energia si agresivitatea sunt concepte aproape identice. Oamenii au nevoie de agresivitate pentru a supravietui. Agresivitate = energie vitala = activitate. A nu se confunda agresivitatea cu violenta!

Pentru a-si refula o emotie, individul trebuie sa-si diminueze vitalitatea si mobilitatea.

In consecinta, efortul facut pentru inhibarea unei emotii determina o restrangere a tuturor emotiilor.

De obicei, actualizam o emotie veche intr-un context nou, dar cu alte personaje.

Noi reactualizam frecvent in viata adulta emotiile resimtite in copilarie, dar acest lucru are efecte negative in relatiile cu alte persoane.

Eliberarea emotional-corporala a furiei este foarte importanta pentru ca, in caz contrar, ea va fi orientata spre interior – depresie, sinucidere, boli psihosomatice sau exterior – heteroagresivitate.

Crizele de fiere

Lichidul biliar corespunde agresivitatii, de aceea in limbajul curent se mai spune despre cineva agresiv ca “scuipa foc si fiere.”

Pietrele la vezica biliara sunt mai frecvente la femeile casatorite si care au copii, decat la cele necasatorite. Aceste femei isi impiedica energia sa curga, iar aceasta energie incremeneste si se pietrifica sub forma pietrelor biliare.

In timpul crizei de fiere, prin voma si sunetele scoase, pacientul isi elibereaza agresivitatea acumulata si isi recupereaza energia blocata.

Practic el exprima prin boala ceea ce nu a putut exprima anterior -  si anume agresivitatea.

Aciditatea la stomac si ulcerul gastric

Agresivitatea este somatizata drept acid gastric in exces. Bolnavul de stomac care nu-si manifesta deloc agresivitatea – si in acest caz stomacul produce mai mult acid, isi indreapta agresivitatea inauntru, impotriva sa, practic “omul se digera pe sine insusi”. Se ajunge astfel la ulcer stomacal in care se digera propriul perete stomacal.

De aceea este foarte util ca bolnavul de stomac sa invete sa-si constientizeze sentimentele si conflictele interioare, adica sa “le digere”, pentru a nu mai supra-impovara procesul digestiv.

Atentie si la masticatie – aceasta este tot un act agresiv. Daca omului ii lipseste atitudinea agresiva necesara masticatiei, aceasta sarcina va deveni o povara pentru stomac si el va produce mai mult acid.

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este legata de agresivitatea franata. Pe de o parte energia nu se descarca in activitate, pe de alta parte omul are o atitudine de stapanire de sine care duce la contractarea vaselor de sange.

In acest mod se ajunge la cresterea tensiunii arteriale. Daca aceasta agresivitate acumulata nu se descarca nicicum, se ajunge la infarct miocardic – omului i se “rupe” inima. In felul acesta, energia acumulata este eliberata.

La conceperea acestui articol am consultat: “Puterea vindecatoare a bolii” – Thorwald Dethlefsen si Ruediger Dahlke, Editura Adevar Divin si “Cazuri neobisnuite de psihoterapie – Programe de Psihoterapie Integrativa” – Camelia Alina Stavarache, Editura Ceconi.

Intr-un articol viitor voi trata: reumatismul, impotenta, depresia, bolile dintilor, onicofagia (roaderea unghiilor).

Etichete: , , , , , , , , ,