Stateam pe o plaja in Thasoss si am vazut la un moment dat un cuplu, oameni frumosi, in jur de 55-60 de ani, care vroiau sa iasa in larg cu o barca gonflabila, cu motor. Erau veniti in concediu cu rulota, parcata la marginea plajei.
In acelasi timp, pe aceeasi plaja, un alt cuplu, cam de aceeasi varsta, veniti cu catel cu purcel, se plimbau incoace si incolo pe plaja, deloc relaxati, doamna se tinea dupa domnul care avea in mana o doza de bere.
Este greu de descris in cuvinte diferenta de atitudine a celor doua cupluri si modul in care aceasta oglindea convingerile lor de viata.
In acel moment am avut un insight – am constientizat ca, intr-adevar, noi singuri alegem cum sa ne traim viata si ca acest lucru se reflecta cu acuratete intr-un moment din viata omului, pe o plaja.
Desi multi oameni ar fi tentati sa spuna ca petrecerea concediului este ceva deosebit, iesit din tipare fata de restul anului, un fel de rasfat, de lux, lucrurile nu stau tocmai asa.
Concediul este o reducere a celor 365 de zile ale anului intr-o saptamana.
Daca analizam problema vom ajunge la concluzia ca asa cum ne petrecem concediul asa ne traim si viata.
Sa incepem cu primul pas – programarea concediului. Daca va ganditi la cum va programati concediul – cu cat timp inainte, cine decide unde si cand veti merge, cu cine mergeti – singuri sau insotiti, veti vedea ca la fel procedati si in restul timpului.
De exemplu, in cazul in care va programati concediul si va faceti rezervarile cu 6-7 luni inainte nu va amagiti ca este vorba de oferta agentiei, de reduceri de preturi, etc. In realitate este nevoia dumneavoastra de a va programa totul din timp, de a nu lasa lucrurile pe ultima suta de metri. Si “last minute” este tot o oferta avantajoasa si totusi nu va folositi de ea!
Mergeti insotiti de prieteni, rude, cu parintii, cu catelul, etc. – este nevoia de a nu fi singur sau doar cu partenerul de viata si/sau copilul. Sa nu spuneti ca o faceti de dragul copilului! Acesta s-ar putea sa aiba 2-3 ani si nu cred ca v-a cerut asta.
Daca dumneavoastra vreti un concediu mai “adventure”, iar partenerul (a) sau parintii sau socrii va conving ca este prea periculos sau prea nebunesc, s-ar putea ca ei sa decida si asupra altor aspecte ale existentei voastre.
Unde mergeti in concediu? Nu, nu e vorba de bani, cu aceeasi suma de bani se poate face o iesire la mall, o excursie de 3 saptamani cu cortul sau rulota, o saptamana la hotel de 3 * la mare, munte sau intr-un oras cultural sau 2 zile la unul de 5*. Problema este: ce alegeti?
Alegerea voastra arata de fapt ce pretuiti in viata, care sunt preocuparile voastre, ce valorizati mai mult: bunurile materiale, libertatea, natura, cultura sau luxul.
Cum ajungeti la destinatie? Daca destinatia se repeta, alegeti tot timpul acelasi drum? Folositi masina, avionul, autocarul? V-ati gandit sa schimbati traseul sau mijlocul de transport? Cum v-ati simti sa parcurgeti acelasi drum – pe care cu un avion il faci in 3 ore, cu automobilul in decurs de 3-4 zile? Care ar fi avantajele, dar dezavantajele?
Raspunzandu-va la aceste intrebari veti afla foarte multe despre cat de conformist sunteti, cat de grabit, daca va plac sau nu schimbarile si provocarile. Daca analizati situatia veti descoperi ca la fel procedati si in celelalte 51 de saptamani ale anului.
Este mult mai usor sa constientizezi ce faci intr-o saptamana decat intr-un an sau intr-o viata – care sunt convingerile voastre, cum va comportati, ce simtiti, cum decideti, care sunt obisnuintele si lucrurile la care nu puteti renunta.
Daca doriti sa faceti o schimbare in viata puteti incepe cu concediul. In acest mod veti observa cum reactionati la schimbari, cum va comportati in situatii noi, inedite, cum va adaptati, ce puteti invata din aceste noi provocari, care sunt vulnerabilitatile dumneavoastra.
In incheiere va doresc… un concediu altfel!
Etichete: concediu, constientizare, decizie, programare, schimbare, valorizare
Foarte tare! Chiar mi-ai dat de gandit…
Multumesc frumos de apreciere. Ma bucur ca articolul meu a avut impact asupra ta. Tu cum iti petreci concediul?