Ma incapatanez sa mai scriu un articol despre valori si moralitate.
Oare sa fiu influentata de sfarsitul anului sau de ceea ce vad la televizor si citesc in presa? Cred ca e mai putin important.
In acest scurt articol voi aborda tema mecanismelor prin care omul se apara pentru a scapa de vina.
Cand nu facem ceea ce simtim ca este corect/moral, ne simtim vinovati. Constiinta noastra ne doare. Celebrul psiholog A. Bandura spune ca simtim auto-dispret. Pentru a evita acest disconfort, noi facem de obicei ceea ce este drept (asa cum percepem noi acest lucru). Dar, uneori, atunci cand vrem sa facem ceva impotriva valorilor noastre, ne putem insela pe noi insine, astfel incat sa nu ne simtim prost cand facem acel lucru. Oamenii au o mare varietate de mecanisme de aparare pentru a scapa de vina (Bandura):
1. Justificarea morala – credem ca actiunile noastre sunt pentru o cauza dreapta . “Am furat pentru a oferi ceva familiei mele” sau “Am mintit pentru a-mi proteja prietenul” sau “am inselat pentru ca nu am avut de ales.”
2. Etichetarea eufemistica – folosirea unui termen “soft” pentru a ascunde nocivitatea faptei: “Am luat-o” sau “un fel de imprumutat” in loc de furat . “Le-am dat peste cap un pic” in loc de i-am agresat brutal. “Nu i-am spus totul” in loc de mintit . “Libertatea” este de multe ori o justificare la indemana pentru a face ce vrei sa faci.
3. Privind partea buna prin comparatie – “O multime de oameni bogati nu platesc taxe, asa ca eu de ce sa fac acest lucru.”
4. Mi-au spus sa o fac – “M-au convins sa merg cu ei, desi eu nu as fi vrut.”
5. Refuzul de asumare a responsabilitatii – “M-am dus impreuna cu multimea.” “Eram sigur ca altcineva o va ajuta, erau oameni peste tot in jurul ei.”
6. Refuzul de asumare a consecintelor – “Am lansat bombele pe coordonatele indicate si apoi am zburat inapoi la baza.”
7. Dezumanizarea – “Nu este nimic in neregula ca au luat pamantul lor, erau doar niste salbatici.”
8. Tu (victima) m-ai indemnat sa fac asta – “Daca nu te-ai fi purtat asa de urat, nu te-as fi lovit.”
Bandura considera ca un comportament nechibzuit, imoral se datoreaza acestor mecanisme mentale de auto-scuza, mai degraba decat unui sistem de valori defect.
Deci, s-ar putea “crede in” si adopta o filozofie foarte morala a vietii si totusi sa gasesti multe modalitati de a o incalca.
Prin recunoasterea unora dintre acestea mecanisme de aparare, veti putea judeca mai bine daca sunteti sincer(a) cu voi insiva si daca va comportati in concordanta cu valorile voastre. Nu folositi nici unul din rationamentele de mai sus ?
Etichete: asumarea consecintelor, asumarea responsabilitatii, dezumanizare, mecanisme de aparare, moralitate, valori, vina, vinovat