Intr-o lume guvernata de viteza si in care evaluarea fiecaruia este data de randament, este foarte greu sa traiesti intr-un alt ritm decat cel al majoritatii. Este o frica permanenta de imbatranire si, in cel mai intim mod, o frica permanenta de moarte. Este deci evident ca nu este deloc usor sa fii varstnic, mai ales daca iti asumi rolul de „mos” sau „baba” pe care ceilalti ti-l pun in spate. Iata cateva mituri si prejudecati legate de varsta a treia:
Toate persoanele in varsta au o slaba coordonare motorie
Varstnicii se simt obositi tot timpul
Varstnicii se infecteaza foarte usor
Persoanele de varsta a treia au foarte multe „accidente”, chiar pur si simplu in casa
Varstnicii isi petrec majoritatea timpului in pat
Varstnicii nu pot sa-si aminteasca nimic, ei uita totul
Cei in varsta nu mai sunt interesati de activitatea sexuala
Persoanele de varsta a treia se izoleaza de familie, simt nevoia sa fie singuri
Varstnicii sunt pisalogi, indispusi mereu, iritabili, plini de autocompatimire, idee ce duce la o infantilizare nejustificata
Persoanele in varsta nu pot invata noi deprinderi
Batranii nu isi folosesc timpul in mod productiv, etc.
Este foarte dureros ca, de cele mai multe ori, sub presiunea sociala multi dintre cei aflati in aceasta etapa a vietii isi asuma aceste prejudecati si le transforma in comportamente si trasaturi personale prin interiorizare. Asadar modul in care gandim despre ele, dar mai ales modul in care chiar ele gandesc despre propria lor persoana, afecteaza radical modul in care isi traiesc viata.
Nu poti opri trecerea timpului, nu poti opri imbatranirea naturala, insa iti poti alege modul in care vei imbatranii!
Una din cele mai frecvente boli ce apare la batranete este depresia. Cu totii ne simtim tristi uneori. Pe masura ce inaintam in varsta motivele de depresie par sa fie mai comune. Trebuie sa ne pensionam si probabil avem o stare financiara mai proasta … este posibil ca partenerul nostru sa moara sau sa aflam de moartea unora dintre prietenii nostri, etc.
De asemenea, poate sa apara sentimentul pierderii interesului fata de viata si de lucrurile care altadata va faceau placere. Chiar si cea mai mica sarcina poate parea un efort deosebit. Pur si simplu nu mai aveti chef de nimic.
Depresia poate fi insotita de un sentiment marcat de neliniste, ceea ce face ca relaxarea sa devina dificila. Puteti incepe sa fiti mereu ingrijorat sau anxios. S-ar putea sa doriti sa evitati alti oameni. Sau va simtiti iritabil daca exista si alte persoane in jurul dvs. Somnul este perturbat, si posibil ca dimineata sa va treziti foarte devreme si nu mai puteti adormi la loc.
Este posibil sa va pierdeti increderea in sine, sa va simtiti inutil sau ca fiind o povara pentru cei din jur. Pot apare simptome ca incapacitatea de concentrare, panica constanta, pierderea sentimentelor fata de partener, sentimentul ca sunteti vinovat. Este posibil sa va afundati tot mai mult in trecut si sa faceti „din tantar armasar”. Grijile si agitatia pot interfera cu memoria si va pot face sa deveniti confuz. Aceasta confuzie la randul ei poate face ca grijile sa fie si mai mari, pentru ca incepeti sa va temeti ca puteti deveni senil. Uneori dementa severa poate fi diagnosticata gresit ca dementa- pierderea permanenta a memoriei. Dar persoanele depresive sunt constiente de faptul ca nu isi pot aminti anumite lucruri, in timp ce acelea care sufera de dementa nu realizeaza acest lucru.
Daca traiesti singur, aceasta nu inseamna ca ai automat si depresie. Uneori persoanele in varsta se obisnuiesc sa traiasca singure, dar se intampla sa apara sau sa se agraveze sentimentul singuratatii.
In aceste momente este nevoie sa apelati la ajutor daca sentimentele de tristete sunt mai profunde decat v-ati asteptat, daca ele au continuat cateva saptamani, daca descoperiti ca aveti probleme in a va intalni cu alte persoane, daca aveti sentimentul ca viata nu merita traita, daca familia sau prietenii observa ca aveti o problema inainte ca dvs. sa va dati seama.
Psihoterapeutul va ajuta sa gasiti noi modalitati de a va gandi la ceea ce vi se intampla, astfel incat sa va simtiti mai bine.