Blog

Diferenta dintre psiholog / psihoterapeut si psihiatru

Psihoterapeutul trateaza tulburari psihice numite popular “probleme de suflet” care sunt cauzate de “gandirea irationala” activata in interpretarea unui eveniment de viata.

Tulburarile psihice pot avea asociate si anumite modificari neurofiziologice la nivelul creierului (manifestate prin simptome de tipul: “nu ma pot concentra la fel de bine ca inainte”, “nu mai dispun de atata energie sa fac lucrurile care imi placeau odinioara”, “obosesc repede”, etc.), insa aceste modificari neurofiziologice sunt totdeauna reversibile (functionarea creierului revine la normal, dupa ameliorarea tulburarii). De asemenea, aceste modificari neurofiziologice nu sunt cauza tulburarii (cauza fiind “gandirea irationala”), ci sunt simptome asociate ei.

Psihiatrul, insa, trateaza boala psihica care este cauzata efectiv de anumite modificari neurofiziologice de la nivelul creierului (faptul ca, creierul nu functioneaza la parametrii normali este cauza bolii psihice). Iar aceste modificari neurofiziologice sunt ireversibile (de regula functionarea creierului nu va mai reveni niciodata la normal) si sunt mult mai grave. De aceea, pentru a duce o viata relativ normala, un bolnav psihic trebuie sa ia permanent medicamente. Iar medicamentele pot fi prescrise doar de un medic, in cazul nostru un medic specializat in boli psihice (psihiatru). Psihologul nu poate prescrie medicamente.
In concluzie, diferenta dintre psiholog si psihiatru este ca psihologul, prin consiliere psihologica si psihoterapie, se ocupa de problemele “sufletului”, iar psihiatrul se ocupa de problemele “creierului”.

In unele cazuri este binevenita o combinatie intre medicatie si psihoterapie, acest lucru fiind stabilit impreuna cu medicul dumneavoastra. Insa, solutia pe termen lung la problemele emotionale si la durerea provocata de ele nu este doar administrarea de medicamente. Spre deosebire de medicatie, care trateaza doar simptomul, psihoterapia se adreseaza cauzelor suferintelor si modelelor de comportament care intretin aceste probleme. In acest fel se poate obtine o stare de bine si o imbunatatire a starii de sanatate.