Blog

Inima

Inima este organul despre care s-a scris cel mai mult. Indiferent de timp istoric – antichitate, ev mediu, epoca moderna sau contemporana, de zona geografica – din extremul Orient si pana in Occident sau de domeniul in care s-a abordat acest subiect: poezie, filozofie, arta, religie, spiritualitate sau medicina, ea, Inima, a stat in atentia poetilor, filozofilor, artistilor, oamenilor de stiinta si, uneori, chiar a oamenilor de afaceri.

Voi incepe cu cateva citate celebre despre inima:

“Nimeni nu ştie mai bine ca inima secretele creierului.”  Grigore Vieru

“Se spune adesea că inima este cea care înţelege şi se vorbeşte de inteligenţa inimii…” Omraam Mikhael Aivanhov

“Doar cu inima poţi atinge cerul.” Rumi

“Mintea creează abisul, inima îl traversează.” Sri Nisargadatta Maharaj

“Numai cu inima poti vedea cu adevarat ceea ce este invisibil pentru ochi” Antoine de Saint – Exupery

“Cuvintele sunt vocea inimii”  Confucius

“Nu exista nici un motiv pentru care sa nu-ti urmezi inima. Timpul tau este limitat, asa ca nu-l pierde traind viata altcuiva. Nu lasa zgomotul opiniilor altora sa-ti inabuse vocea interioara.” Steve Jobs.

Biologic, inima este organul principal al circulatiei sangvine – pompa, dar o pompa inteligenta si autonoma. Fiind in stransa legatura cu creierul, inima poate regla foarte exact presiunea sangelui si ritmul circulator in functie de  solicitari: fie fiziologice (efort), fie psihologice (emotii). Este un muschi involuntar, adica functioneaza in afara vointei noastre constiente.

Inima are o legatura puternica cu inconstientul, de aceea emotiile, atat cele constiente cat si cele inconstiente, influenteaza ritmului cardiac si tensiunea arteriala.

Aceasta relatie intre inima si situatii emotionale se observa foarte bine daca analizam expresiile verbale legate de inima: inima imi tresare de bucurie; inima mi se strange de spaima; are ceva pe inima; are o inima de aur; i-a frant inima. Daca unui om ii lipseste acest domeniu emotional independent de ratiune, el ne creaza impresia de a fi lipsit de inima.

In general, persoanele cu boli de inima si/sau circulatorii sunt persoane care au dificultati in a se bucura de viata, de a trai dragostea si/sau a o accepta. Ele cred ca viata nu poate fi traita fara eforturi si suferinta si se simt frustrate si stresate. In acest fel cultiva stari emotionale negative care vor fi “pompate’ in tot corpul. 

Din punct de vedere energetic, a patra chakra este cea a inimii, iar cuvintele cheie pentru ea sunt armonie si iubire. Numit Anahara in hindusa, centrul energetic al inimii este o trambulina spre spiritual, fiind guvernata de Saturn – planeta stabilitatii, a controlului si a stapanirii de sine. Te indeamna la o oprire, o pauza, un timp de reflectie inainte de plecarea spre sfere spirituale. Poseda o energie, forta vitala – energia iubirii, atat fata de sine – in primul rand, cat si fata de ceilalti.

Astfel, persoanele care nu-si exprima deschis sentimentele isi inchid acest centru energetic si risca sa aiba probleme cardiace. In societatea actuala, datorita reprimarii emotiilor si a sentimentelor, multe persoane au tulburari cardiace. Conflictele indelungate, insatisfactiile, gandurile de ura, suparare si gelozie, toate genereaza boli de inima si/sau hipertensiune arteriala.

Deoarece verdele este culoarea inimii se pot obtine efecte benefice printr-o plimbare in pădure sau in alt loc cu multa vegetatie.

In medicina traditionala chineza, inima este “casa spiritului” si este responsabila de activitatea mentala, inclusiv de gandirea constienta. Daca functionarea inimii este perturbata apar diferite simptome:

-palpitatii, frica, amnezie (mai mult legate de sistemul nervos central) – in cazul unei deficiente de energie Yang;

-transpiratii nocturne, insomnii (tulburari mai mult legate de sistemul nervos vegetative) – in cazul unei deficiente de energie Yin.

Tot inima controleaza si circulatia sanguina, intretinuta de energia Yang – atunci cand energia inimii creste, pulsul devine puternic, daca energia scade, pulsul este slab.

In concluzie, mesajul, sensul pe care-l transmit aceste probleme este ca omul nu tine cont de nevoile lui afective, privandu-ne de toate bucuriile. Acesti oameni trebuie sa-si regaseasca simtul umorului si sa incerce sa aduca mai multa bucurie, iubire si compasiune in viata lor.

 

 

Etichete: , , ,