Blog

Smartphone sau nisip?
olarit_02

Masina mea de spalat este stricata. Mai precis spala, clateste, dar nu stoarce. De aceea sunt nevoita sa storc hainele cu mana. Iei obiectul de imbracaminte, il rasucesti cu forta din ce in ce mai mare, de la un capat la altul. Apa se scurge, o simti pe maini, o auzi cum picura in lighean. Bratele tale depun efort, devin din ce in ce mai puternice, umerii si ceafa se relaxeaza.

V-ati gandit vreodata ca omul, mai ales cel din mediul urban, face din ce in ce mai putine activitati cu mainile? Si aici ma refer la activitati in care nu sunt implicate aparatele electrocasnice sau gadget-urile.

Anumite actiuni, cum ar fi spalatul, storsul, batutul covoarelor, taiatul lemnelor, in general activitatile care presupun efort, sunt foarte utile pentru ca ajuta la eliberarea furiei acumulate in zona umerilor. Tensiunile din zona umerilor au legatura cu agresivitatea ascunsa.

In unele cazuri poate sa apara “cocoasa vaduvei”, o masa de tesut care se acumuleaza sub a 7-a vertebra cervicala, la jonctiunea dintre gat, umeri si trunchi. Apare rar la femeile tinere si frecvent la femeile varstnice. Localizarea cocoasei este punctul in care sentimentele de furie s-ar scurge prin brate. Asemenea cocoasa este produsa de ingramadirea furiei blocate. Ceea ce este blocata este exprimarea fizica a furiei (lovirea), nu exprimarea ei verbala.

Poate nu stiti, dar mâinile au un rol important în procesul de învatare, de dezvoltare a vorbirii, a starii de bine si de sănătate mentală.

Dr. Wilder Penfield, un neurochirurg canadian, a creat pentru prima data hartiile corticale  si motorii ale creierului. El a demonstrat ca o arie foarte larga de la nivelul creierului este raspunzatoare de controlul senzitiv si motor al mainilor, de unde si importanta lor in procesul de invatare.

Cand ne nastem suntem mangaiati. Tot mana este implicata si in ultimul gest de ramas bun – o strangere de mana  a celui drag pe patul de moarte.

Incepand cu varsta de 2 luni, bebelusul devine constient de propriile maini si incepe sa le cerceteze cu interes, la inceput doar bagandu-le in gura.
Coordonarea mana-ochi incepe sa apara treptat, pe masura ce mainile ii apar tot mai des in campul sau vizual, iar pe masura ce va lovi diferite obiecte, va face si corelarea intre miscarea obiectelor si cauza declansatoare a miscarii, manutele sale.

El nu stie încă, dar într-o zi mâinile lui ar putea să cânte la pian, sa găteasca sau sa sculpteze.

De aceea este bine ca parintii sa-si lase copiii, fara teama ca se vor murdari, sa se joace cu pamant, nisip uscat si ud, sa picteze cu degetele, sa modeleze cu lut sau plastilina, sa se joace cu mainile in apa (are si un efect linistitor, atunci cand copilul este nervos puteti apela la aceasta activitate). La fel de utile sunt si teatrul cu marionete,  desenatul si pictatul cu instrumente speciale, scrisul, confectionarea unor obiecte de podoaba, colajul, batutul in tobe, cantatul la un instrument cu clape, gradinarit, etc.

Toate aceste activitati actioneza asupra psihomotricitatii, creste increderea in posibilitatile proprii, imbunatateste concentrarea atentiei, dezvolta personalitatea. Astfel, din punct de vedere intelectual si emotional activitatile manuale micsoreaza emotivitatea, educa obiceiul de a lucra, dezvolta initiative, intareste responsabilitatea.

La nivel fizic, activeaza circulatia sangelui si a proceselor metabolice, mareste rezistenta la oboseala si dezvolta coordonarea.

Daca aceste activitati sunt facute in grup, ele conduc la imbunatatirea contactelor sociale, la formarea si dezvoltarea cooperarii si responsabilitatii in cadrul grupului.

Starile anxioase si depresive pot fi ameliorate prin includerea unor activitati manuale in programul de terapie. Realizarea unui lucru cu mana ta iti da o mare satisfactie, ceea ce duce la intarirea Eu-lui si la cresterea increderii in fortele proprii.

In incheiere va propun o tema de reflectie: Cum ati putea explica unui eschimos ce simtiti cand va cufundati mainile in nisipul fiebinte sau cand mangaiati o petala de trandafir?

 

Etichete: , , , , , , ,