M-am tot gandit ce as putea scrie acum, in perioada sarbatorilor de iarna. Despre istoria lui Mos Craciun – nu, despre ce cadouri poti cumpara la preturi mici – acest aspect este tratat pe foarte multe site-uri, cat costa masa de Craciun – se vorbeste zilnic la televizor. Asa ca m-am oprit asupra unui subiect neabordat, probabil ca desuet, si anume despre valori si morala.
Voi incepe cu a preciza de ce este important să se analizeze cu atentie valorile personale. Pentru ca :
(1) Ele ne ghideaza viata minut de minut spre obiective nobile, in loc ca viata să ne fie controlată de evenimente accidentale, obiceiuri proaste, impulsuri sau emotii necontrolate.
(2) Valorile si morala nu doar ne ghideaza, dar ne si inspira si ne motiveaza,
oferindu-ne energie si pofta de viată pentru a face ceva semnificativ .
(3) In cazul in care avem un esec in a trăi dupa valorile noastre de bază apar sentimentele de vina si nemultumire care ne motiveaza sa imbunatatim ceva la noi .
(4) Valorile inalte si un oarecare succes obtinut la indeplinirea obiectivelor sunt necesare pentru o stima de sine ridicată .
(5) Valorile declarate, dar neutilizate sunt fără valoare sau mai rău – o bunătate falsa si rationalizări pentru a nu ne schimba. Trebuie să fim sinceri cu noi însine, recunoscând diferenta dintre valorile pretinse (verbalizate) si valorile operationale (puse in practica). Desigur, nimeni nu poate trai dupa toate idealurile personale, dar valorile care doar ne fac sa ne simtim bine (inclusiv valoarea religioasă) si nu neajută să actionăm mai bine din punct de vedere moral sunt, de fapt, ipocrizie.
De multe ori in viata nu este suficient doar sa-ti depăsesti problemele; e nevoie de a învăta să devii ceea ce esti cu adevărat, atingandu-ti cel mai mare potential. De aceea e bine sa-ti iei in considerare, împreună cu problemele tale, si valorile si punctele forte.
Pentru fiecare defect sau slăbiciune pe care o pierzi, vei castiga o calitate; pentru fiecare emotie brutape care o vei controla, vei experimenta sentimentul autocontrolului; la fiecare refuz, vei gasi un adevar.
Ar fi bine ca, odata cu identificarea problemele tale, sa decizi si care sunt obiectivele nobile demne de viata ta. Încercarea de a fi mai bun este, poate, mai importanta decât rezolvarea problemelor personale.
Etichete: inspiratie, morala, motivare, obiective, potential, probleme, valori